Пошукова акція до 75 – річчя визволення України

Під час осінніх канікул 2019 року юні  краєзнавці з Васильківського міського центру дитячої та юнацької творчості провели пошукову акцію, присвячену звільненню  України  від нацистських загарбників. Спочатку підлітки віднайшли інформацію в інтернеті, потім виявили бажання на власні очі побачити  об’єкти – «доторкнутися» до історії.

Першим об’єктом був корабель – монітор «Железняков», пам’ятнк йому знаходиться в Києві на Рибальському острові. Корабель має славетну історію:   22 червня 1941 року, у перший день  німецького вторгнення, патрулюючи державний кордон на Дунаї, монітор потрапив під артилерійський обстріл противника. Під час першого бою, що тривав майже весь день, артилерією монітора була знищена одна артилерійська батарея і збитий ворожий літак. За часи війни на монітор «Желєзняков» німецькими військами було скинуто 827 авіабомб, проте він вистояв, і навіть  у післявоєнні роки ніс вахту.

Другим об’єктом  пошуковців був багатоярусний дот  №401 Київського укріпрайону, розміщений поблизу Білогородки.  Він також має славетну історію: у липні 1941 року, під час наступу, фашистські війська понесли  тут  значні втрати, наступ агресорів на Київ  було затримано на деякий час.  Це один з найбільших дотів КиУРу. Тому що, окрім трьохрівневого каземату з двома амбразурами є 500-метровий підземний хід. І, що не менш важливо, — ДОТ цілий!

Знайомлячись  бойовими спорудами, сучасне покоління не дає стертися з  пам’яті сторінкам історії  Другої світової війни.

Пам’ятаємо всіх, хто визволяв Україну.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *