Інформація для батьків “Безпека під час новорічних та різдвяних свят”

Незабаром новорічні та різдвяні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії на кращі зміни в житті. Зважаючи на те, що зазвичай під час святкування стрімко зростає кількість нещасних випадків та пожеж, які виникають внаслідок порушення елементарних правил безпеки при користуванні гірляндами, встановленні ялинок та при користуванні піротехнічними виробами.

Новорічна ялинка

У святковий час необхідно дотримуватися правил безпеки як дітям, так і дорослим. Найбільшою загрозою виникнення пожежі у помешканні є новорічна ялинка. Тож радимо дотримуватись елементарних правил безпеки:

  • ялинку слід розмістити на стійкій основі: на підставці, в посудині з піском так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення;
  • встановити ялинку потрібно якнайдалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит);
  • для прикрашання ялинки застосовуйте електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Лампи, гірлянди закріплюйте надійно. При падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі;
  • обов’язково перевірте справність електричного проводу та його ізоляцію. Якщо ви помітили несправність гірлянди або з’явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання проводу – негайно вимкніть її. Не використовуйте пошкоджену гірлянду!
  • Не прикрашайте ялинку паперовими, легкозаймистими іграшками та прикрасами. Особливо не використовуйте вату, свічки, бенгальські вогні;
  • не залишайте без нагляду дітей поряд з ялинкою. Стежте, аби дитина не торкалась увімкнених ламп, блоків живлення гірлянди, розеток та з’єднань. Не дозволяйте самостійно вмикати електричну гірлянду дитині.

Піротехнічні вироби

Під час свят, для урізноманітнення свого святкового настрою, населення полюбляє використовувати різні піротехнічні вироби, а саме: бенгальські вогні, петарди, хлопавки, салюти, феєрверки, ракети тощо. Пам’ятайте! Такі розваги є небезпечними. Ви наражаєте на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих. Не дозволяйте дітям користуватися піротехнічними виробами.

Аби свята принесли вам тільки радість, дотримуйтесь правил, які зможуть вберегти вас від імовірної трагедії.

При купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання – виріб не є сертифікованим, а отже користуватись ним небезпечно. Купуйте піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах, які мають держліцензію на продаж таких товарів. Придбані з рук феєрверки можуть бути неякісними.

Бенгальські вогні та хлопавки рекомендується використовувати поза приміщенням. У будівлі використання вогнів є небезпечним. Температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів, а викид полум’я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів.

Заборонено зберігання будь-яких піротехнічних виробів біля електричних, нагрівальних приладів та відкритого полум’я. Особливо не допускайте носіння петард у кишенях – під впливом різних чинників вони можуть розірватися.

Під час запуску феєрверків дотримуйтесь безпечної відстані від розташованих поряд житлових будівель. На відстані 50 метрів не повинно бути пожежонебезпечних об’єктів.

Не дозволяйте дітям самотужки використовувати феєрверки!

Дотримуйтесь порад та будьте обережні під час відзначення новорічних та різдвяних свят. Пам’ятайте, у разі виникнення будь-якої небезпечної ситуації телефонуйте до служби порятунку «101»!

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *